Ruski fizičari pokušavaju da realizuju Teslin najambicionzniji projekat koji će promeniti svet – VIDEO

INdizajn Studio Banja Luka - izrada web stranica i graficki dizajn - Nikola Tesla

Ruski fizičari pokušavaju da realizuju Teslin najambicionzniji projekat koji će promeniti svet – VIDEO

 

Dva ruska fizičara prikupljaju sredstva kako bi realizovali projekat bežičnog prenosa energije, koji je pre više od 100 godina predložio Nikola Tesla. Kako tvrde, solarne ploče i unapređeni Vardenklif toranj rešiće svetsku „glad“ za energijom.

Leonid i Sergej Plehanov, koji su završili moskovski Institut za fiziku i tehnologiju, rekli su za Raša tudej da su godinama proučavali Tesline radove, patente i dnevnike i smatraju da je srpski naučnik sa svojim najambicionznijim projektom – transkontinentalnim bežičnim prenosom energije – bio vrlo blizu naučnom otkriću koje bi promenilo svet.

Ruski naučnici kažu da im treba 800.000 dolara da rekonstruišu čuveni Vardenklif toranj, koji je Tesla napravio. Braća su pokrenula akciju na sajtu posvećenom pokretanju projekata „Indi-gogo“.

Kampanja će trajati do 25. jula, a fizičari tvrde da bi sve svetske potrebe za energijom mogle da budu zadovoljene instaliranjem solarnih panela na površini od 100.000 kvadratnih kilometara na nekoj od povoljnih pustinjskih lokacija.

Jedini problem bi, prema njihovim rečima, bio prenos te električne energije, pošto gubitak direktno zavisi od daljine prenosa.

Smatraju da bi eksperimentalno dokazivanje Tesline teorije pomoglo da ideja postane stvarnost. Prve provere i kompjuterski proračuni unapređenog Vardenklif tornja su ohrabrujući.

Prvobitni Vardenklif toranj napravljen je 100 kilometara od Njujorka, ali nikada nije ušao u upotrebu.

Pedesetsedam metara visoki toranj konstruisan je od drveta i bakra, a nakon nekoliko pokušaja da se izvede transatlansko prebacivanje energije ili bežično ispostavljanje telefonske veze toranj je srušen.

Leonid i Sergej zato sada žele da njihov „Planetarni energetki prebacivač“ bude daleko lakši od Teslinog (sa 60 na dve tone), kao i da ga opreme najnaprednijom elektronikom.

„Sproveli smo osnovna istraživanja. Bićemo u mogućnosti da izvršimo prebacivanje energije i izmerimo rezultate. Da li će biti globalno kao što je Tesla rekao? Na osnovu naših istraživanja verujemo da hoće i dokazaćemo to“, ističu naučnici.

httpv://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=L4fJWE3rnt4

/ Nauka & Tehnologija

About the Author

Administrator web sajta

Comments

No comment yet.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *