Gdje bi trebalo da držite ruter da bi vam wi-fi u stanu radio savršeno

INdizajn Studio Banja Luka - izrada web stranica i graficki dizajn - TP-LINK 206a

Gdje bi trebalo da držite ruter da bi vam wi-fi u stanu radio savršeno

Stručnjaci su pokušali da odgonetnu gdje je najbolje da pozicionirate vaš ruter kako biste imali snažan signal u cijelom stanu.

Vrlo često u stanu ne možemo naći pravo mjesto za naš ruter. Uvijek nam se čini da je u nekom kutku stana signal našeg wi – fi interneta slabiji ili gotovo ne postoji. Ako ste nekad imali ovaj problem, onda znate koliko to može da bude iritantno. Ipak, postoji rješenje.

Naime, osim odgovora da se pomjerite u prostoriju u kojoj se nalazi ruter, postoje i konkretnija rješenja. Bilo da je riječ o stanu ili kancelarijskom prostoru za wi-fi mreže obično postoje takozvane “slijepe tačke”, pa je potrebno znati gdje se one nalaze, da biste ih uspješno izbjegli.

Za prenosne računare, tablete i pametne telefone postoje aplikacije koje mogu da analiziraju wi-fi signal i na taj način vam pomognu da izbjegnete problem u internet konekciji. Jedna od opcija koja se preporučuje za Android je besplatna aplikacija WiFi Analyzer.

U slučaju da se analiza vrši prenosnim računarom ili Windows tablet računarom besplatne opcije za analizu uključuju Wi Fi Inspector, kao i NetStumbler. Linux korisnici mogli bi da probaju LinSSID, koji je dostupan na SourceForge. iOS korisnici nisu izostavljeni iz priče, ali se ipak navodi da su neki od alata poput Network Miltimeter nepouzdani.

Nakon analize na uređajima slijedi rješavanje problema. U slučaju da problem stvaraju susjedne mreže ponekad je dovoljno promijeniti kanal koji se koristi. Ipak, češće problem stvara konstrukcija prostora, što je ujedno i veća prepreka. Jedno od jeftinijih rješenja kojima se može poboljšati signal je i instalacija boljih antena za rutere ili kupovina boljih računara.

Stručnjaci su proučavali kako zidovi i određeni predmeti u prostorijama utiču na jačinu signala i zaključili da je najbolje mjesto za ruter centralna tačka u stanu.

Premještanje rutera moža može da pomogne, ipak u slučaju da debeli zidovi predstavljaju prepreku za drugu prostoriju jedino rješenje je proširenje signala korišćenjem drugih rutera. Za manje prostore je obično dovoljno nabaviti jedan takav uređaj, ipak trebalo bi imati na umu da će veći i zahtjevniji prostori zahtijevati instalaciju nekoliko rutera.

IZVOR: buka

/ Nauka & Tehnologija

About the Author

Administrator web sajta

Comments

No comment yet.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *