Nove Guglove supermape, četiri puta bolje od prethodnih

INdizajn Studio Banja Luka - izrada web stranica i graficki dizajn - Nove Guglove supermape, četiri puta bolje od prethodnih

Nove Guglove supermape, četiri puta bolje od prethodnih

Sa ciljem da se dobiju snimci četiri puta kvalitetniji od dosadašnjih, koji će biti prodavani kupcima kao što je „Gugl maps”, u svemir će biti lansiran novi satelit američke kompanije „Didžital gloub”, koja snabdeva većinu onlajn kartografskih provajdera, američku vladu i američku svemirsku agenciju NASA.

Satelit „WorldView-3” biće lansiran pomoću rakete kompanije „Lokid Martin” i moći će da snima fotografije četvorostruko veće rezolucije u poređenju sa dosadašnjim satelitima. Zahvaljujući kratkotalasnim infracrvenim senzorima, satelit će uspešno snimati fotografije i u uslovima smanjene vidljivosti uzrokovane oblacima ili dimom.

Sve ovo znači da će korisnici „Gugl mapsa” posle zumiranja fotografija moći da vide objekte iz znatno veće blizine i detaljnije nego do sada.

„VorldView-3” trebalo bi da bude u funkciji 20 godina, a snimaće 680.000 kvadratnih kilometara dnevno. Sa visine od 617 kilometara iznad površine Zemlje, satelit će snimati fotografije rezolucije od 31 centimetara po pikselu, a kada se spusti niže, rezolucija fotografija se povećava na 25 centimetara.

IZVOR: Blic

/ Nauka & Tehnologija

About the Author

Administrator web sajta

Comments

No comment yet.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *