Samsung ispred Applea i Googlea kada je u pitanju utrka za pametne kuće

INdizajn Studio Banja Luka - izrada web stranica i graficki dizajn - Samsung ispred Applea i Googlea kada je u pitanju utrka za pametne kuće

Samsung ispred Applea i Googlea kada je u pitanju utrka za pametne kuće

Internet stvari i pametne kuće su pojmovi kojima nas bombarduju svakodnevno i budućnost na kojoj se radi. Problem je što još uvijek ne postoje standardi, regulative i zakoni kojima bi se umrežili apsolutno svi elektronički uređaji u našim domovima ili uredima, ali stići će i to. Kad stigne, Samsung ne da će imati prednost nego će biti miljama ispred svih.

Istina, Google se s ulaganjem u Nest, oglašavanje na IoT i sličnim avanturama postavio jako visoko na ljestvici, ali prednost kakvu ima Samsung kao proizvođač apsolutno svakog elektroničkog uređaja koji poznajemo je ipak u prvi mah nedostižna. Osim pametnih telefona, tableta, phableta, računala, pametih satova i narukvica južnokorejski tehnološki giganti proizvodi mikrovalne pećnice, hladnjake, klima uređaje, perilice suđa, pećnice, perilice rublja, sušilice… i niz drugih proizvoda. Ukratko, sve!

Nest i Appleov HomeKit ne mogu se mjeriti s time jer njihova je zadaća kontrolirati uređaje koje proizvodi Samsung. Nest kao termostat nam služi za podizanje, spuštanje i općenito kontroliranje temperature, a uređaj koji nas grije ili hladi je Samsungov. HomeKit je Apple zamislio kad “sve u jednom”, pomoću njega kontroliramo apsolutno sve uređaje. I opet, velika većina njih je Samsungova.

To sugerira nešto potpuno jednostavno, Samsung će imati u startu postavljene standarde, odnosno kriterije, imat će svoje uređaje koji će kontrolirati njihove ostale uređaje i ukoliko će imati svoj neovisni operativni sustav, Samsung će profitirati bez da išta dijeli s drugima.

Možda se nekome ne čini pretjerano bitnim to što Samsung proizvodi televizore ili mikrovalne pećnice “jer najbitniji su pametni telefoni, računala ili tableti”, ali to nije tako. Veliku razliku radi činjenica da se jedna tvrtka bavi proizvodnjom uređaja koje netko želi kontrolirati. Korisnici automatski imaju više povjerenja i odlučit će se prije kupiti ono što za pametni dom nudi Samsung nego Google ili Apple.

Veća će konkurencija Samsungu na ovom tržištu biti LG, Sony ili Toshiba, koji proizvode niz elektroničkih uređaja uz računala, pametne telefone i sve ostalo što se može nazivati pametnim…

 

IZVOR: ICT Business

/ Nauka & Tehnologija

About the Author

Administrator web sajta

Comments

No comment yet.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *