Ove patike same pokazuju put – VIDEO

INdizajn Studio Banja Luka - izrada web stranica i graficki dizajn - patike koje same pokazuju put

Ove patike same pokazuju put – VIDEO

Junjakinja filma “Čarobnjak iz Oza” Doroti treba samo da lupi svojim crvenim cipelicama i da se vrati svojoj kući u Kanzas, a od septembra će slično biti moguće i u stvarnom svetu.

Naime, jedna indijska firma obećava da će to uraditi sa novim, “pametnim” patikama, opremljenih GPS-om, koji će uz pomoć vibracije nosiocu davati uputstvo kuda treba da ide.

Crvene patike, koje će računati broj koraka, udaljenost i broj kalorija, pod nazivom “LeChal“, što na Hindu jeziku znači “povedi me sa sobom” naći će se u prodaji od sledećeg meseca.

Patike će uz pomoć bluetooth-a biti povezane sa “pametnim” telefonom i uz pomoć Google mape će slati signal i usmeravati čoveka da li treba da ide levo ili desno.

Ove patike su smislili inženjeri 30-godišnji Krispian Lorens i 28-godišnja Anirut Šarma koji su svoju firmu “Decere” osnovali u malom stanu 2011. godine, a uz podršku investitora sada imaju 50 zaposlenih.

“Dobili smo ideju i shvatili da bi to pomoglo slabovidim ljudima”, rekao je Lorens i dodao da su ih i sami probali, a onda je on pomislio “čekaj malo, pa i ja bih voleo ovo da imam”. Lorens objašnjava da te patike daju osećaj slobode, jer nema više potrebe gledati u telefon i pratiti mapu.

“Zamislite da vas neko drži za rame i usmerava, vaše telo prirodno reaguje i skreće levo ili desno, a to je način na koji funkcionišu patike ‘LeChal'”, kaže on.

“Pametne” cipele se već nalaze na tržištu i pomažu ljudima koji pate od demencije i deci čiji roditelji žele da znaju gde se oni nalaze, ali Lorens i Šarma veruju da će njihove biti prve koje će biti namenjene svima i da će se fokusirati i na dizajn, a ne samo na funkcionalnost.

Oni kažu da do sada već imaju 25.000 porudžbina za svoje cipele čija se cena kreće od 100 do 150 dolara. Do sada su ih prodavali preko preporuke i preko sajta, a u pregovorima su sa kompanijama iz Indije i SAD-a.

httpv://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ucK6jhdRlUY

IZVOR: B92

/ Nauka & Tehnologija

About the Author

Administrator web sajta

Comments

No comment yet.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *