Rusija pravi svoj “Majkrosoft”

INdizajn Studio Banja Luka - izrada web stranica i graficki dizajn - Vladimir Putin pravi svoj Microsoft

Rusija pravi svoj “Majkrosoft”

Iako su i ranije pokušavali da naprave sopstvenu softversku industriju, Rusija je sada definitivno odlučila da “eliminiše” velike strane kompanije i da se koncentriše na domaće proizvode.

Ovo nije prvi put da Rusija planira da razvije sopstvenu softversku industriju, ali čini se da su sada zvaničnici ove države konačno spremni da u potpunosti odbace strane proizvode i investiraju više novca u lokalne kompanije i proizvode.

Ministar komunikacija i masovnih medija, Nikolaj Nikoforov rekao je prošle nedelje da Rusija treba da se koncentriše više na domaće proizvode da bi mogla da ima “potpuni suverenitet informacija”.

Lokalne novine “Moskov Tajms” su citirale Nikiforova koji kaže da Rusija želi da stvori “čitavu industriju softvera koja bi zamenila uvoz stranih”, a velike kompanije kao što su “Microsoft” i “Oracle” bi verovatno doživele težak udarac ako se ispune ovi planovi.

Udaljavanje od “Microsofta” je realno moguće, ali Rusija ima jedan veliki problem koji bi odložio softverske planove. Ona nema dovoljno programera koji bi mogli da stvore softversku industriju, tako da bi vlasti prvo morale dovedu kvalifikovane IT stručnjake i tek onda da ulaže u proizvode koji bi mogli da zamene rešenja za zapada.

Nikolaj Komvel, izvršni direktor Kompjuterske i informacione asocijacije, potvrdio je navode da ruska IT industrija ne bi mogla da postoji bez kvalifikovanih specijalista, i s obzirom da lokalni IT obrazovni sektor nije razvijen, trebaće vremena dok zemlja ne uspe da se “reši” stranih proizvoda.

 Paradoksalno, ali Rusija bi morala da zaposli ljude iz drugih država na radu sopstvenog softvera i oni bi mogli da budu jedino rešenje. Zamena “Windowsa” bilo kojim drugim operativnim sistemom u ovoj zemlji bi trajala godinama, a istraživanja govore da se ovaj softver nalazi na preko 90 odsto računara u Rusiji u ovom trenutku. “Linuks” se izdvaja kao verovatno najpristupačniji izbor za rusku vladu.

IZVOR: Vesti online

/ Nauka & Tehnologija

About the Author

Administrator web sajta

Comments

No comment yet.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *