Telefone ćemo puniti zvukom iz okoline, punjači idu u zaborav

INdizajn Studio Banja Luka - izrada web stranica i graficki dizajn - Telefone ćemo puniti zvukom iz okoline, punjači idu u zaborav

Telefone ćemo puniti zvukom iz okoline, punjači idu u zaborav

Punjenje uz pomoć zvuka i vibracija povećaće upotrebljivost elektronskih uređaja, a ova tehnologija pomoći će i u zaštiti životne sredine.

Punjači za mobilni bi mogli da odu u istoriju.

Naučnici sa univerziteta Kraljice Meri, u Londonu, stvorili su prototip telefona koji će se puniti, verovali ili ne, zvučnim vibracijama iz spoljašnje sredine. Ovo znači da će se naša baterija puniti dok šetamo ulicom, sedimo u kafiću, ili se nalazimo na bilo kom drugom mestu gde postoji malo jači zvuk.

Nažalost, ova tehnologija još uvek nije blizu toga da postane upotrebljiva za šire narodne mase.

Džo Brisko i Stiv Dan, sa univerziteta Kraljice Meri, su tokom proučavanja na koji način muzika sa bržim ritmom utiče na ponašanje solarnih ćelija, došli na ideju da naprave uređaj koji će tu energiju pretvoriti u struju.

Punjenje uz pomoć zvuka i vibracija povećaće upotrebljivost elektronskih uređaja. To će im omogućiti da funkcionišu duži vremenski period bez korišćenja punjača. Ovaj način punjenja će takođe pomoći u zaštiti životne sredine – izjavio je Džo Brisko.

Iako još uvek nije poznato da li će pomenuta tehnologija svoje mesto pronaći i u pametnim telefonima, sigurno je da bi ona drastično produžila trajanje baterije i smanjila potrebu za punjenjem.

/ Nauka & Tehnologija

About the Author

Administrator web sajta

Comments

No comment yet.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *