Prednosti i mane Facebook Messenger-a

INdizajn Studio Banja Luka - izrada web stranica i graficki dizajn - Prednosti i mane Facebook Messenger-a

Prednosti i mane Facebook Messenger-a

Fejsbukov Mesindžer izgleda kao odlična aplikacija koja će na jednom mjestu zadržati svu privatnu komunikaciju s vašim prijateljima, ali postoji dobar razlog zašto su je odvojili kao zasebnu aplikaciju.

Iz Fejsbuka kažu kako im je lakše da skaliraju i održavaju posebnu aplikaciju, što je djelimično istina, ali kompanija nije naglasila što se sve skriva u uslovima korišćenja koje niko ne čita.

Naravno, kad bi Fejsbuk sve rekao, niko ne bi koristio aplikaciju.

Milijardu ljudi koristi Fejsbuk na mobilnim uređajima, pravom rudniku za oglašivače. Aplikacija je besplatna, ali ipak ne dolazi bez određenih skrivenih “troškova”.

Vaše informacije prodaju se oglašivačima koji jasno mogu da naciljaju oglas prilagođen upravo vama.
Sve “besplatne” aplikacije mi platimo na ovaj ili onaj način. Huffington Post je zavirio malo dublje u uslove korišćenja Mesindžera i otkrio prilično nezgodne stvari kojih niste ni svesni, a dopustili ste Fejsbuku da se koristi njima.

Sada imate dvije opcije, obrisati aplikaciju i koristiti se mobilnom verzijom Fejsbuka ili jednostavno ga uopšte ne koristiti na telefonu, piše Zimo.

U nastavku možete pročitati samo neke stvari koje ste “poklonili” svemogućem Fejsbuku:

– Omogućava aplikaciji promjenu stanja mrežnog povezivanja

– Omogućava aplikaciji pozivanje telefonskih brojeva bez vaše intervencije, što može dovesti do neočekivanih troškova ili poziva. Zlonamjerne aplikacije mogu pozivati bez vaše potvrde stvarajući time trošak na vašem računu.

– Omogućava aplikaciji slanje SMS poruka. Zlonamjerne aplikacije mogu slati poruke bez vaše potvrde, što može opet dovesti do neočekivanih troškova.

– Omogućava aplikaciji snimanje zvuka mikrofonom. Ova dozvola omogućava aplikaciji snimanje zvuka u bilo kom trenutku bez vaše saglasnosti.

– Omogućava aplikaciji slikanje i snimanje videa kamerom. Ova dozvola omogućava aplikaciji korišćenje fotoaparata u bilo koje vreme bez vaše potvrde.

– Omogućava aplikaciji čitanje zapisnika poziva vašeg uređaja, uključujući i podatke o dolaznim i odlaznim pozivima. Ova dozvola omogućava aplikacijama čuvanje podataka iz popisa poziva i zlonamjerne aplikacije mogu dijeliti podatke iz popisa poziva bez vašeg znanja.

– Omogućava aplikaciji čitanje podataka o vašim kontaktima pohranjenim na vašem uređaju, uključujući i učestalost kojom ste zvali, slali mejlove ili komunicirali na druge načine s određenim pojedincima.

– Omogućava aplikaciji čitanje ličnih podataka koji su na vašem profilu kao što su ime i kontakt informacije. To znači da aplikacija može identifikovati osobu i može poslati vaše podatke drugima.

– Omogućava aplikaciji pristup telefonskim podešavanjima uređaja. Ova dozvola omogućava aplikaciji da utvrdi broj telefona i identifikacioni broj uređaja.

/ Nauka & Tehnologija

About the Author

Administrator web sajta

Comments

No comment yet.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *